20 Yaş Dişleri

20 Yaş Dişleri Nedir?

20 yaş dişleri, en arkada çene kemiğinde süren ve arka bölgede olduğu için genelde çürüyen, en çok anomali gösteren 3. büyük azı dişidir.

Çekilmesinin Gerekli Olduğu Durumlar

Çürük: en arka bölümde sürdüğü ve sıklıkla yer anomalisi gösterip yanağa veya dile doğru sürmektedir. Ulaşılması ve temizliğinin sağlanması güç olduğu için bu dişlerde çürük sık rastlanan bir durumdur. Konum itibari ile tedavisi ve bakımı zordur. Bu dişlerin bazı durumlarda çekimi daha uygun olabilmektedir.

Komşu dişte çürük riski: Yarı gömülü olduklarında veya yatık şekilde sürdüklerinde gıda birikimi gözlenebilmektedir. Bu sebeple komşu dişte de çürük oluşmasına neden olur. Sağlıklı olan komşu büyük azı dişini de çürütme riski varsa 20 yaş dişinin çekimi düşünebilir bir tedavidir.

Perikoronitis: yarı gömülü 20 yaş dişlerinin üstündeki diş etinin enfekte olmasıdır. Buna bağlı olarak ağrı, şişlik, ağızda kötü koku ve tat oluşabilmektedir. Ağız açıklığında kısıtlılık, ateş, lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlar görülebilmektedir. Sürekli alevlenen ve tekrarlayan iltihabi durumlarda 20 yaş dişinin çekimi düşünülmelidir.

Dişlerde çapraşıklık: Çene kemiğinde yer olmaması ve sürmekte olan 20 yaş dişi önündeki dişleri iterek çıkmaya çalışır. Ön dişlerde çapraşıklık oluşturur. Gerekli muayene sonucunda çene darlığı olan bireylerde 20 yaş dişinin çekilmesi düşünülmelidir.

Kronik Travma: 20 yaş dişleri sürerken yanak veya dil tarafına doğru eğilim göstermektedir. Yanak ve dudak mukozalarında sıklıkla yaralanmalara neden olurlar. Kronik olarak travmaya maruz kalan ve iyileşmeyen yanak ve dudak yaralarında 20 yaş dişlerinin çekimi endikedir.

Mersin Çene Cerrahisi ile ilgili detaylı bilgi için göz at: https://unaldent.com/agiz-dis-ve-cene-cerrahisi

İmplant Tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için göz at: https://unaldent.com/implant-tedavisi

Detaylı bilgi için bize instagram üzerinden ulaşın: https://instagram.com/unaldentclinics